• Home
  • Bier und Weinfest

‘We zijn op de goede weg’

,,We zijn op de goede weg.” Het was de conclusie van voorzitter Rob Hoppenbrouwer na de prachtige zaterdag waarop het Bier und Weinfest vooraf werd gegaan door een gezellige middag rondom het gebruikelijke vogelschieten. Hoewel het heel mooi weer was, kwamen er honderden mensen op die middag af, waarbij de belangstelling om mee te doen aan het vogelschieten ongekend bleek te zijn. Maar de avond met een uitverkochte zaal blijft natuurlijk de zogenaamde klapper en stemde tot tevredenheid bij De Rossumdaerpers.

171014 okt

Voor het eerst was het vogelschieten indoor en dat heeft het Sint Maartengilde, dat de Vaassense voorronde van het gemeentelijk kampioenschap houdt in samenwerking met de club, geweten. Voor het eerst deden de maximaal mogelijk vijftig deelnemers mee. Volgens de gebruiken kunnen het er 68 zijn, maar om het gezellig te houden en iedereen de kans te bieden om te schieten, is vijftig het ideale aantal. Om de spanning erin te houden, was de houten vogel iets groter dan gebruikelijk. Het deerde de pret geenszins.

Nadat Joop Stegeman na 56 schoten de rechtervleugel neerhaalde, werd de linker na 106 schoten een prooi voor Aad Verboom. Daarna tekende Wout van de Waal voor het neerhalen van de kop bij het 125e schot. Kevin van ’t Erve zorgde er bij de 163ste poging voor dat de staart viel. Vervolgens leek zich iets unieks voor te doen, want voor het eerst leek de koning zijn titel te verdedigen. Jeroen Bourgonje was al opgeroepen om naar het geweer te komen, toen Maikel Hennekes hem voor was. Die haalde na 232 schoten de romp naar beneden. Hij is de nieuwe koning van Vaassen en mag 4 november naast de grote kerk in Epe meedoen aan de gemeentelijke strijd.

171014 vogel

Het unieke aan de middag was niet alleen het feit dat het vogelschieten niet alleen indoor was, maar ook dat er omheen een gezellige middag plaats had met medewerking van Ruud Appelhof en natuurlijk Die Dorfer. De groep uit het Salzburgerland was ’s nachts vanuit Weimar in de Duitse deelstaat Thüringen naar Vaassen gekomen om direct de juiste snaar te raken. Met veel acts in hun optreden boeiden zij het publiek tot het eind.

Onder dat publiek bevond zich de carnavalsvereniging Grün-Weiβ Hamm en die mensen hebben ervaren hoe Vaassen feest viert. Na een heerlijke middag volgde een spectaculaire avond, waarbij de aanwezigen binnen de kortste keren letterlijk op de tafels stonden om feest te vieren. Voor de 21ste keer sinds hun entree in 1990 maakten Die Dorfer duidelijk waarom deze avond vooral van hen voor het feestende publiek is. De groep liet zich niet onbetuigd door weer een fantastische, bijna avondvullende show neer te zetten met alle grote nummers uit de Duitstalige feestmuziek afgewisseld met bekende feestnummers die iedereen kon meezingen. Waarbij opviel hoe goed de Veluwnaren de moderne Duitse schlagers kennen. Al mag het gastoptreden van Rick Romijn zeker niet worden vergeten, want zijn ‘halbe Stunde’ was in alle opzichten even ‘verrückt’ als geslaagd.